Bedrijfsdata explodeert en het wordt niet minder. Volgens voorspellingen van analisten zullen ongestructureerde data in 2025 80% van de data uitmaken en in 2026 in omvang zijn verviervoudigd.

Om bij te blijven, wordt elk onderdeel van het datacenter krachtiger: 

  • CPU’s, netwerkswitches en versnellers worden bij elke nieuwe generatie krachtiger. 
  • Servers gebruiken steeds meer stroom, met snellere processoren en geheugen. 
  • Stroomversnellers worden groter en heter. Geavanceerde versnellingskaarten kunnen honderden watt per stuk verbruiken. Sommige GPU-varianten worden zelfs ingedeeld op basis van stroomverbruik, en voor sommige is vloeistofkoeling nodig.
  • De koelbehoefte neemt toe om de steeds grotere vermogensbehoefte van deze componenten af te voeren. 

Dit heeft geleid tot een toename van het absolute stroomverbruik en een enorme stijging van de kosten. 

In feite vertegenwoordigt stroom de grootste lopende, terugkerende kosten voor de meeste moderne datacenters. Dit staat haaks op de doelstellingen van ondernemingen (en in sommige gevallen op de voorschriften) om de koolstofuitstoot en voetafdruk te verminderen. Als gevolg daarvan worden beslissingen over het ontwerp van datacenters meer dan enige andere factor bepaald door stroombeperkingen.

Ik ben onlangs aangeschoven bij Chris Evans van de podcast Storage Unpacked om meer te vertellen over stroomgebruik in het datacenter en hoe het nieuwste aanbod van Pure het spelregels kan veranderen. 

Energieverbruik is bepalend voor datacenterontwerp

“Op grote schaal is stroom de beperkende factor van elk datacenter.” – Storage Unpacked Podcast

Of het nu gaat om een on-prem datacenter, een colo of een hyperscaler, elk datacenter moet worden ontworpen volgens specifieke stroombeperkingen. Hoewel het theoretisch mogelijk is, wordt het vullen van alle 42U in een standaard rack een uitdaging vanwege het stroomverbruik en de koelingskosten. Stroom wordt de beperkende factor, zelfs op rackniveau.

Hotspotting en lay-out zijn belangrijk om racks koel te houden, maar hoe zit het met schaalbaarheid? Op welk punt levert u vermogensefficiëntie in voor prestaties? In plaats van exotische koelmechanismen, dampkamers of krachtige ventilatoren (die hun eigen stroom verbruiken) zijn velen gedwongen minder eenheden per rack per vierkante meter te gebruiken. Maar hoe zal dat uitpakken als de databehoeften blijven groeien?

Er is een kans in het datacenter, en die ligt in het enige gebied waar het effectieve stroomverbruik daalt in plaats van stijgt: dataopslag

Dataopslag verbruikt aanzienlijk minder stroom per Terabyte dan ooit tevoren

Als u ook maar enige prestatie-eisen stelt, en dat doen we allemaal, dan is flash de manier om vandaag en in de toekomst energie-efficiënte opslag te krijgen. 

Tot voor kort waren draaiende schijven de oplossing voor veel datacenters voor dichte opslag met een hoge energie-efficiëntie. Maar zelfs terwijl harde schijven stapsgewijs in omvang blijven toenemen, zorgen brede veranderingen in de markt voor grotere veranderingen:

  • De overgang van schijf (HDD’s) naar flash. De overgang gaat misschien langzaam in vergelijking met consumentenapparatuur, vooral in hyperscaler datacenters, maar het gebeurt. Nieuwe generaties flash zijn per terabyte veel efficiënter dan draaiende schijven.
  • De voortdurende vooruitgang van flash, van MLC naar TLC naar QLC en verder, zal deze trend alleen maar voortzetten door elke flashcel nog effectiever te maken.
  • De voortdurende vooruitgang in hardware- en software-efficiëntie met betrekking tot het beheer van flashmedia zorgt voor een algehele systeemefficiëntie die gebruikmaakt van deze technologieën. 

De aanpak van Pure Storage® heet DirectFlash®, en zo optimaliseren we de prestaties per watt terwijl we ongeëvenaarde opslagdichtheden leveren. En het is nog nooit zo duidelijk geweest als in ons nieuwste product, FlashBlade//S.

Wat is DirectFlash?

Opslag is een van de weinige technologieën waarbij wij, als industrie, de mogelijkheid hebben om het stroomverbruik van het datacenter te verlagen en tegelijkertijd de prestaties, dichtheid en efficiëntie te verhogen. Maar flash-opslag heeft een historisch probleem. In de meeste gevallen doet het zich voor als een draaiende schijf om te passen in oude producten en protocollen. Solid-state disks (SSD’s) gebruiken controllerchips met hun eigen geheugen om een complexe array van NAND-chips te laten lijken op één aaneengesloten set gegevensblokken met behulp van een flash-vertaallaag (flash translation layer – FTL). 

Dit is inefficiënt en creëert extra lagen die het stroomverbruik verhogen.

DirectFlash is daarentegen een aanpak op systeemniveau voor het beheer van flashmedia, in plaats van een aanpak op schijfniveau. En geen enkele andere opslagleverancier doet dit beter dan Pure Storage en onze zeer efficiënte DirectFlash-technologie.

De kosten van Flash in het datacenter afwegen

Om even terug te komen op de kosten: als u uw eigen datacenter runt – zonder het areaal voor een windmolenpark of enorme zonnepanelen – worden de stroomkosten waarschijnlijk gedicteerd door het netwerk waarop u zich bevindt.

Bedenk hoe consumenten tegenwoordig auto’s kopen in vergelijking met een paar decennia geleden. Brandstofverbruik, actieradius en uitstoot waren niet de doorslaggevende factoren van nu. Maar naarmate de gasprijzen in de VS stegen, zijn de prioriteiten van de consument verschoven. 

Hetzelfde kan worden gezegd van IT-consumenten, en hoe hoger de energieprijs, hoe gemakkelijker het is om over te stappen op een efficiënter platform.

En zoals de recente wereldgebeurtenissen pijnlijk duidelijk hebben gemaakt, kunnen energieprijzen zeer volatiel zijn en zijn klanten die zich hebben gericht op energie-efficiëntie beter geïsoleerd tegen de schokken voor het systeem als gevolg van volatiele energieprijzen.

Betere wetenschap: Het meeste halen uit de Watts die u gebruikt

Door gebruik te maken van flashmanagement op systeemniveau stimuleert Pure de efficiëntie op talloze manieren.

Verwijzend naar Pure’s recente ESG-rapport, zei CTO Rob Lee: “Als je de voordelen voor het milieu achterhaalt, komt het terug op de zaken die ons in de eerste plaats groot maken: efficiëntie, dichtheid, prestaties, betrouwbaarheid.” Het rapport liet zien hoe het stroomverbruik kan dalen en de prestaties kunnen stijgen wanneer oudere apparatuur wordt verbeterd en vervangen.

Ons nieuwste aanbod, FlashBlade//S, brengt dat naar het volgende niveau met:

  • Geïntegreerde software en alle next-gen hardwarecomponenten. Pure’s DirectFlash-technologie en hoe deze wordt ingezet met TLC, QLC, en verder, creëren een aanzienlijke hoeveelheid efficiëntie uit de ruwe media. Op dit moment kan niemand anders in de sector hetzelfde leveren.
  • Software voor datareductie. Onze software voor datareductie en -compressie kan veel doen voor de TCO en de economie, en speelt ook een grote rol in de efficiëntie.
  • De dichtheid van de systemen. Minder eenheden per rack draaien wordt mogelijk gemaakt door de dichtheid van Pure’s flashopslag. Pure bouwt systemen die drie, vier, vijf en soms zelfs tien keer zo dicht zijn als de concurrentie. Als we een petabyte aan opslag kunnen leveren met 5 keer minder randapparatuur eromheen, zal dat systeem veel efficiënter zijn. 

Lees meer over FlashBlade//S >>

Stroomverbruik is vanaf het begin een kernvoordeel van Pure geweest. Lee zei: “Al deze nieuwe voordelen zijn een afgeleide van waar we altijd al goed in zijn geweest – alles wat onze engineers doen om onze producten dichter, kosteneffectiever, performanter en betrouwbaarder te maken.” 

De veranderende prioriteiten van ondernemingen bepalen het gesprek over duurzaamheid, maar wij zijn er klaar voor. En zoals Lee opmerkt: “We blijven de dingen doen waar we goed in zijn en nog betere producten maken, en die kloof zal steeds groter worden.”

Blijf kijken voor meer informatie en dieper inzicht in waarom DirectFlash zich zo onderscheidt, en hoe minder stroom slechts een van de grote voordelen is ten opzichte van andere benaderingen.

Bekijk de Storage Unpacked Podcast

image_pdf