In een serie van vier afleveringen onderzoeken we hoe organisaties een moderne data ervaring kunnen realiseren, wat dit begrip inhoudt en welke resultaten ervan verwacht kunnen worden. In de volgende afleveringen bespreken we de keuze tussen het bezit van hardware of storage-as-service (STaaS), hoe data kan worden beschermd tegen dreigingen zoals ransomware en downtime, en de rol van de cloud.

Het belang van data wordt niet alleen in de private sector, maar ook in de publieke sector erkent. Data moeten immers de digitale transformatie van beide sectoren ondersteunen. Daarom heeft de Nederlandse overheid een Data Agenda opgesteld als onderdeel van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. De strategie ondersteunt de ontwikkeling van de publieke sector naar steeds meer data-gedreven werken. Net als in het bedrijfsleven is het uitgangspunt dat data geen doel op zich is, maar een middel om doelen te bereiken. Het managen van de veranderende behoeften van een bedrijf of overheidsdienst in een technologielandschap dat voortdurend beweegt is echter een lastige opgave. Technologie heeft de neiging snel verouderd te raken, waardoor de organisatie niet is voorbereid op moderne data-uitdagingen en de eisen van de hedendaagse applicaties en softwareontwikkeling. Voor een digitale reis moet een routekaart worden ontworpen om de knelpunten weg te nemen die de technologie- en storage-sector jarenlang hebben geplaagd: complexiteit, wildgroei van data, gebrek aan cloudflexibiliteit en operationele uitdagingen zoals dure en verstorende upgrades doordat complete systemen vervangen moeten worden

Deze routekaart leidt tot wat we een moderne data-ervaring noemen. De kenmerken zijn:

  • Beter inspelen op de behoeften met voorspelbare performance en een basis om data-analyses uit te voeren
  • Aanwezig op de juiste plaats en tijd om rijke ervaringen te creëren voor klanten, burgers en medewerkers, waarbij data uit silo’s worden losgemaakt en geconsolideerd tot een datastroom waaruit inzichten kunnen worden gedestilleerd die concurrentievoordeel opleveren.
  • Een eenvoudiger pad naar de technologische resultaten die moderne organisaties nodig hebben, inclusief de orkestratie gedurende de levenscyclus van de moderne applicaties en integratie met enterprise applicaties.

Om dit te bereiken is de moderne data ervaring ontwikkeld rond technologie-innovatie, klaar voor de cloud en het leveren van de best mogelijke ervaring.

Technologische innovatie: een dataservices-ervaring

Technologiebedrijven innoveren niet alleen de technologie, maar ook de bedrijfsmodellen, betalingsmodellen, mobiel beheer en voorspellende ondersteuning en onderhoud voor storage. Deze innovatie stopt nooit en in de toekomst komt er meer innovatie rond on-demand data services om moderne, gecontaineriseerde applicaties aan te drijven.

De cloud is een bedrijfsmodel, geen bestemming 

Het basisprincipe is dat de cloud een bedrijfsmodel is en geen bestemming. Dat betekent dat overal cloud-voordelen en overal dataportabiliteit mogelijk zijn. Resources kunnen onafhankelijk van locatie worden beheerd, en dat alles vér voor de concurrentie. Datamobiliteit is de kern van een cloud-ready onderneming, en organisaties zullen daarom op zoek moeten naar de tools die ervoor zorgen dat de data toegankelijk zijn op de locaties waar dat nodig is. Voor het beheer van de data dienen voorspellende algoritmen gebruikt te worden, die via één centrale interface aangestuurd kunnen worden. Wie moderne applicaties in containers bouwt, heeft lifecycle management- en orkestratietools nodig om gecontaineriseerde applicaties te kunnen draaien, te back-uppen en te migreren, ongeacht of de organisatie begint met deze apps of daar al redelijk wat ervaring mee heeft. 

Beste ervaring: moderne aanschaf en planning

Om de beste ervaring te leveren, moeten nieuwe technologieën en oplossingen worden gebouwd met eenvoud, gebruiksgemak en interoperabiliteit als vertrekpunt. Storage-producten moeten eenvoudig te implementeren, te bedienen en op te schalen zijn. Voorspellende ondersteuning en tools voor machineparkbeheer zorgen voor een transparant beeld van de performance en potentiële knelpunten, naarmate de omgeving groter wordt. Een deel van een moderne data-ervaring komt ook van technologiepartners. Of het nu gaat om robuuste integraties met de bedrijfsapplicaties of om hulp bij het omzetten van een knelpunt in een doorbraak, de organisatie moet kunnen rekenen op ondersteuning.

Hoe de moderne data-ervaring digitale transformatie ondersteunt

Oplossingen met de bovengenoemde kenmerken zullen bedrijven en overheidsorganisaties helpen bij hun digitale transformatie en hen in staat stellen de vruchten te plukken van een moderne data-ervaring. Maar dat zal echt een reis zijn die jaren en zelfs decennia zal duren en organisaties kunnen gerust zijn in de wetenschap dat verouderde technologie dan geen probleem zal zijn.

In de volgende aflevering gaan we dieper in op de gebruiksmogelijkheden en voordelen van storage as-a-service (STaaS) voor moderne organisaties.